Uanset om du dyrker sport på eliteplan eller i din fritid, så er det ikke til at undgå, at der kan opstå skader. Sportsskader kan både ske for dig, som træner hyppigt, og for dig som dyrker sport i ny og næ.
Når det er sagt så er sport sundt for kroppen, men der kan opstå uheldige situationer som gør, at du får en akut sportsskade. Det kan enten ske ved at du lander forkert på foden, får et vrid i armen, skulderen eller benet. Det kan enten give en kortvarig eller langvarig sportsskade, som du skal tage hensyn til. Det gør du naturligvis ved at finde den rette behandling af sportsskaden.
Hvad er en akut sportsskade?
En akut sportsskade kan defineres som en skade, som opstår pludseligt ved et uheld, eller hvis du f.eks. ikke har fået varmet ordentligt op, inden du starter med at dyrke sport. En akut sportsskade sker ved pludselige bevægelser, som kroppen ikke er klar til, eller som bliver udført forkert.
En akut skade opstår typisk ved hurtige vendinger, hårde stop og hop hvor du lander forkert. Med en hurtig vending eller et stop, kan du komme til at lave et vrid i anklen eller skulderen. Du kan også komme til at lande forkert på foden efter et hop i luften eller ved en hård tackling.
Hvis du får en akut sportsskade, er det vigtigt at få afklaret hvor slem en sportsskade du har erhvervet dig. Alt afhængig af hvor slemt det står til med skaden, og hvad der er sket med musklens led og knogler, kan du nemmere planlægge et genoptræningsforløb. Hvis du er professionel sportsudøver, er det altafgørende at vide, hvad der er den bedste behandling af sportsskaden, samt hvor længe der vil gå, før du kan vende tilbage til sporten.
Ved akutte sportsskader opstår der typisk en reaktion med det samme, som du kan identificere det ud fra. Det kan f.eks. være, at du oplever en smerte, som ikke går over efter kort tid. Det kan også være, at du oplever, at området eller musklen bliver varm og hævet. Særligt omkring anklen vil du hæve op, hvis du laver et hårdt vrid eller træder forkert.
Uanset hvilken akut sportsskade du oplever, er det vigtigt at mærke efter, om du er fuld funktionsdygtig. Hvis du oplever en stor smerte ved en udstrækning, bøjning eller ved at bruge musklen som du plejer, så kan det være tegn på en alvorlig sportsskade (kilde 1).
Hvilke sportsgrene giver oftest sportsskader?
Sportsskader kan opstå i stort set alle sportsgrene. Det kan som udgangspunkt også ske, selvom du bare dyrker lidt motion i fritiden. Sportsskader kan enten opstå akut eller som en overbelastning, hvis du gennem længere tid har haft smerter eller gener i et bestemt led.
Særligt holdsport eller kontaktsport som håndbold, fodbold, tennis, basketball, badminton og padel giver sportsskader, da der kan opstå flere situationer, hvor du enten lander forkert på foden eller får et vrid i skulderen.
Hvis du løber, kan du også få sportsskader. Hvis du ikke har varmet tilstrækkeligt op, kan der også opstå sportsskader ved korte distancer. Dog er det typisk maratonløbere som lider af sportsskader. Da kroppen bliver presset til det yderste i en længere periode. Det samme gælder med cykling.
Hvis den sportsgren som du dyrker, ikke er nævnt her, betyder det ikke, at der ikke kan opstå sportsskader i den aktuelle sportsgren. Sportsskader er ikke til at undgå uanset, hvad du dyrker af sport. For at forebygge sportsskader, bør du varme godt op, og sørge for at din krop får den bedste restitution (kilde 2).
Hvilke sportsskader forekommer hyppigst?
Hyppigheden af sportsskader, og hvad de primære sportsskader består af, afhænger i høj grad af, hvilken sport der er tale om. Der kan være forskel på, hvilke sportsskader der er flest af, alt afhængig af om du spiller tennis eller spiller håndbold. Her bruger du kroppen på forskellige måder, og det vil dermed være forskellige muskelgrupper der særligt er udsatte for sportsskader.
Når vi generelt taler om sportsskader, så er nogle af kroppens mest udsatte steder anklen, akillessenen og lægmusklen. Det er led og muskler, som du konstant bruger og presser, næsten uanset hvilken sport du dyrker (kilde 3). Særligt i sportsgrene, hvor du løber meget eller skal eksplosiv, ser vi en tendens til at der forekommer hyppigst sportsskader.
Det kan være alt lige fra et hårdt vrid, som enten giver en overbelastning eller knoglebrud.
Hvordan behandles en sportsskade bedst?
Når du erhverver dig en sportsskade, er det vigtigste at lytte til din krop. Hvis du ikke føler at kroppen er 100 % klar til at yde sit bedste, eller hvis du ikke er oplagt, så er det bedre at springe træningen over for at give kroppen og hovedet den ro, som den har brug for.
Det er vigtigt at sige, at der ikke er en perfekt opskrift på, hvordan du bedst og hurtigst behandler sportsskader. Det er dig, som kender din krop bedst, hvorfor du bør lytte til din den. Hvis du tidligere har været skadet, så kan du naturligvis trække på den erfaring for at komme bedst gennem den nye sportsskade. Det er som oftest den bedste behandling.
Når din krop er klar til genoptræning, er det vigtigt at starte roligt ud. Her er vores anbefaling, hvis du træner individuelt, at du max øger belastningen og intensiteten med 10 % for hvert træningspas. Dermed har du de bedste forudsætninger for at mærke kroppen hele vejen gennem træningspasset.
Derudover er det anbefalelsesværdigt at benytte sig af RICEM-princippet, som du kan læse mere omkring lige her.
I forhold til genoptræning og behandling af sportsskader, så ligger nøglen i aktiv restitution. Aktiv restitution bidrager til at sætte gang i blodomløbet og får transporteret alle affaldsstoffer ud af kroppen. Aktiv restitution, kan du opnå med anvendelse af Recovery Boots.
Sådan forebygger du sportsskader
Enhver professionel sportsudøver ønsker at blive helt fri for skader. Her er det vigtigt at investere tid i at restituere kroppen. Typisk opstår de fleste skader, fordi kroppen er træt, slidt og brugt. Du kommer derfor til at bruge musklerne forkert eller kompensere med andre muskler, hvilket kan resultere i sportsskader.
Her kan Recovery Boots være et fantastisk redskab til at restituere med efter hvert træningspas.
Kilde 1: https://www.apoteket.dk/sundhed/sport/akutte-sportsskader
Kilde 2: https://aktivtraening.dk/traening/skader/denne-sport-giver-flest-skader