Er RICE-princippet stadig aktuel for sportsskader?

Er RICE-princippet stadig aktuel for sportsskader?

Det korte svar er både ja og nej. Til nogle skader kan du godt følge det almindelige RICE-princip, men i alle tilfælde anbefales det, at du lægger is på skaden så lidt som muligt.


Is til smertelindring er ok i en kort periode umiddelbart efter, at skaden er opstået, men da is nedkøler kroppen og får blodkarrene til at trække sig sammen, kan du risikere, at skaden tager længere tid om at hele op. I værste fald kan du opleve vævsdød, og nedsat blodgennemstrømning kan også forårsage permanente nerveskader.Hvad er RICE?

RICE er et gammelt princip, som i dag er lidt forældet, da ny viden er kommet frem. RICE står for Rest, Ice, Compression og Elevation. Det vil sige, at du skal sørge for at hvile skaden, putte is på samt tage forbinding/kompression på skaden og sørge for at holde det skadede væv højt.


I dag er RICE erstattet af MCE, hvilket står for Movement, Compression og Elevation. Det er tydeligt at se forskellen mellem RICE og MCE, da isen er taget helt ud af princippet, og fordi bevægelse (movement) har erstattet hvile (rest).


En udvidelse af RICE er RICE-M, hvilket er det samme som RICE, blot med to yderligere ting, som begge starter med M på engelsk. Og det er Movement og Medication – bevægelse og medicinering. Sidstnævnte bør du altid snakke med om en læge om inden indtagelse.  


Hvilke skader skal RICE bruges på?

Is på sportsskader

Du kan fortsat godt anvende RICE-princippet på akutte skader, så længe du blot sørger for ikke at lægge is og forbinding på skaden for længe og for ofte. Angående det at lægge is på skaden, så kan det have en lindrende effekt at nedkøle det beskadigede område. Det er dog nemt et tveægget sværd, da det, som tidligere nævnt her i artiklen, kan have en negativ effekt på helingen.


Nedkøling af det skadede område lindrer smerter på grund af inflammation, men det hindrer også kroppen i at udføre sin naturlige reaktion, som reparerer skaderne og genopretter det skadede væv. Inflammation er nemlig en helt naturlig måde, hvorpå kroppen behandler skaden, og dette tager noget tid og kræver tålmodighed.


Til at starte med kan du sagtens lægge is på skaden for at lindre smerterne, men lige så snart det er muligt, handler det i stedet om, at du bevæger dig – selv den del af kroppen, der er skadet – da det hjælper kroppen med at hele.


Om nødvendigt kan det være, at du skal supplere med medicin, men vær opmærksom på, at noget medicin har en hæmmende effekt på inflammation, hvilket kan forlænge helingsprocessen, ligesom at lægge is på skaden gør.


Kort sagt kan du lægge is på de fleste skader, men hvis du er i tvivl, kan du spørge din læge og høre, hvad han eller hun anbefaler, at du gør. Akutte skader kan nemt have gavn af RICE-princippet, mens andre skader såsom overbelastningsskader kræver anden behandling.


Hvor længe skal man have is på en skade?

Varigheden og hyppigheden for, hvornår og hvor længe du lægger is på, kommer an på omfanget og typen af skaden samt smerteintensiteten.


Hvis du vælger at lægge is på din skade, så bør du ikke gøre det i for lang tid ad gangen, og det anbefales også, at du lægger noget blødt imellem din hud og isen, så du ikke risikerer forfrysninger. Alt efter skadens omfang og type, er der forskellige ting du kan gøre.


Hvis du eksempelvis er faldet og har slået knæet, som er hævet og gør ondt, så kan du lægge is på. Sørg i så fald for maks. at have is på i ti minutter ad gangen, og hold en pause på tredive minutter, inden du lægger is på igen. Du bør ikke lægge is på ud fra denne fremgangsmetode ud over de første 36 timer efter skaden er sket.


Ifølge nogle kilder kan du lægge is på i op til tredive minutter ad gangen, men for at være på den sikre side, anbefaler vi maks. ti minutter, da det er det, som RICE-princippets ophavsmand selv lægger op til i dag.


Hvis du er i tvivl om noget, kan du kontakte din læge eller en anden fagperson, der har stor erfaring med skader og akutte skader, og vedkommende vil formentlig kunne råde dig til, om du skal blive derhjemme og lægge is på, eller om du har behov for at få undersøgt skaden på hospitalet/skadestuen.Hvad er akutte skader?

Vi har været inde på, hvad akutte skader er i det ovenstående. Akutte skader kan, som tidligere nævnt, være forårsaget af fald og andre typer af uheld, men det kan også ske, mens du dyrker sport, hvis du eksempelvis kommer til at vride om på anklen, eller strækker dig for langt for at nå en fjerbold, når du spiller badminton.


Skader, der opstår i forbindelse med sport, er ret almindelige, og mange professionelle atleter og hobbymotionister kan opleve begge typer skade.


En akut skade behøver ikke betyde en tur på skadestuen, men du kan konsultere din egen læge, eller søge yderligere informationer på nettet.


Nyere forskning har vist, at det kan have negative konsekvenser at lægge is på en skade, men til smertelindring kan du godt anvende is. Du bør dog bruge noget imellem isen og huden, og du bør ikke nedkøle huden for længe, så temperaturen på det nedkølede område kommer for langt ned.


Hvordan får man hævelse til at forsvinde?

RICE princippet

En hævelse er en naturlig del af helingsprocessen. Hævelse er oftest forårsaget af inflammation på det skadede område, og det kommer af, at den del af kroppen har fået en udefrakommende skade, eller at der er sket en overbelastning af eksempelvis leddene.


Du kan få en hævelse til at forsvinde ved at give kroppen tid til at hele og vente på, at skaden forsvinder igen. Ordsproget der lyder ”tiden læger alle sår” gælder også for de fleste akutte skader, men for at hjælpe helingen på vej, er der nogle ting, du kan gøre. Når du lægger is på skaden, mindskes hævelsen, hvilket er både smertelindrene og giver dig større mobilitet, men der kan også være risici forbundet hermed.


Du kan også bare sørge for at holde det skadede område højt, og først og fremmest sørge for at lægge en forbinding på skaden, så hurtigt som muligt. Det er vigtigt, at forbindingen lægges korrekt og hverken er for stram eller for løs. Den skulle gerne hjælpe til at stabilisere det skadede område og ikke skabe forhindringer i forhold til kroppens evne til at hele sig selv.


Alternativer og supplementer hertil er at tage relevant medicin. Her må du rådføre dig med din læge, så du får den rigtige type. Det er også vigtigt, at medicinen ikke indeholder stoffer, der hæmmer helingen. Det kan være NSAID-medikamenter og andre ting, der hæmmer eller sænker den inflammatoriske proces.


Hvordan foregår RICEM?

Vi nævnte RICEM i et af afsnittende overfor. RICEM står for Rest, Ice, Compression, Elevation og Medication & Movement. Det er kort sagt en udvidet version af RICE, og som supplement til at hvile, lægge is på, forbinde skaden og holde den højt, så indgår bevægelse og medicin også i dette princip.


Nyere forskning har vist, at det ikke er så godt at komme over en skade ved at være inaktiv. Mange skader har godt af at blive taget gradvist fra hvile til almindelig bevægelse igen, og selv RICE-princippets fader lægger op til, at man skal bevæge den skadede del af kroppen lidt, da det hjælper med til at fremme helingsprocessen.Hvornår skal man ikke bruge is på skader?

I sidste ende er dit helbred og dine skader op til dig selv, men da nedkøling af skader kan have en negativ og langsigtet effekt på din krop, anbefales det, at du undlader at lægge is på skader, hvis du kan overkomme smerten. Der kan nemlig være stor forskel på, hvor ondt det gør.


Det frarådes helt generelt, at personer med nedsat følsomhed i huden lægger is på deres skader.


Hvordan kommer man over en skade?

Det er op til dig, om du følger RICE-princippet, RICEM-princippet eller MCE-princippet. Hvis en skade opstår akut og gør så ondt, så du ikke kan samle dig om noget, kan det være en god idé at få det tjekket på skadestuen, men hvis skaden ikke er så alvorlig og blot gør moderat ondt, kan du sagtens følge en af de tre principper. Prøv dig gerne lidt frem, og se hvad der fungerer allerbedst for dig. Alle vores kroppe reagerer forskelligt, og derfor kan det også være væsentlig forskel fra person til person hvorledes man kommer bedst over en skade. 


Den bedste måde at komme over en skade på, afhænger meget af, hvor ondt det gør, hvad det er for en type skade, hvor skaden er, og hvor meget det generer dig i det daglige. Husk, du altid kan forebygge kommende skader ved god opvarmning og den rette restitution. 


Hvis du er interesseret i at vide mere, kan du læse flere detaljer om, hvordan du kommer over sportsskader her på vores hjemmeside.