Lægskader i sport

Forebyggelse og behandling af lægskader i sport

At få en lægskade kan være et frustrerende tilbageslag for enhver atlet eller motionist. Uanset om du er professionel sportsudøver eller blot elsker at være aktiv, er det vigtigt at forstå, hvordan man forebygger, behandler og kommer sig over lægskader. I denne guide kan du bl.a. læse om værktøjer der kan hjælpe dig hurtigere tilbage fra din skade.

Altid gratis fragt over 499 kr. Vi afsender inden for 4 hverdage.

Forbedr din genoptræning af lægskader med disse enheder

Når en lægskade afbryder din træning, er det afgørende at have de rigtige værktøjer til at få dig tilbage på sporet. For atleter og motionister er effektiv håndtering og genoptræning af lægskader nøglen til at opretholde toppræstation og generel velvære.

Vi har udvalgt en række træningsværktøjer, der er skræddersyet til dine behov, og som hver især tilbyder unikke fordele til at støtte din genoptræningsproces.

Optima Sport Recovery Boots med giver dynamisk kompression for at forbedre blodcirkulationen og reducere muskelsmerter, hvilket fremskynder din genoptræning.

Power dots anvender elektrisk muskelstimulation for at aktivere dine muskler, reducere smerter og fremskynde helingsprocessen. Denne teknologi retter sig direkte mod de berørte områder og fremmer hurtigere heling og forbedret muskelfunktion.

En massagepistol leverer dybdegående vævsmassage for at lindre muskelspændinger og forbedre blodgennemstrømningen. Dens målrettede vibrationsterapi reducerer effektivt smerter og fremskynder muskelgenoptræningen, hvilket gør den til et uundværligt værktøj for dig ved lægskader.

Ved at integrere disse avancerede genoptræningsværktøjer i din rutine sikrer du en omfattende tilgang til at håndtere lægskader og hjælper dig med at vende tilbage til dine atletiske aktiviteter med styrke og selvtillid.

Performance

Atleterne som bruger Optima Sport

Mange atleter bruger Optima Sports produkter for at opnå hurtigere genoptræning og hurtigere komme sig over skader.

NIKLAS LANDIN

Dansk håndboldspiller. Kåret som verdens bedste mandlige håndboldspiller i 2019 af IHF. Været med til at vinde EM 2012, OL 2016 samt VM 2019 og 2021.

Mobilitet, udstræk og triggerpunktbehandling til lægskader

Mobilitets- og strækøvelser spiller en afgørende rolle i genoptræningen af lægskader. Ved at øge fleksibiliteten og bevægeligheden i lægmusklerne kan du reducere muskelspændinger og fremme helingsprocessen. Strækøvelser hjælper med at forlænge musklerne, forbedre blodcirkulationen og mindske risikoen for arvæv, som kan begrænse din mobilitet og forårsage yderligere skader. Mobilitetsøvelser bidrager til at genoprette fuld bevægelsesfrihed, hvilket er essentielt for at genvinde din normale gang- og løbefunktion.

Foamrollers og massagebolde er et effektivt redskab til at udføre selvmassage og myofascial release, hvilket hjælper med at løsne spændte muskler og forbedre blodgennemstrømningen til det skadede område. Ved at rulle langsomt over lægmusklerne kan du målrette specifikke ømme punkter og reducere muskelstivhed.

Elastikbånd kan integreres i både mobilitets- og styrkeøvelser for at øge modstanden og kontrollere bevægelserne. Brug af elastikbånd til strækøvelser kan hjælpe med at opbygge styrke og stabilitet i musklerne, hvilket er afgørende for at støtte genoptræningen og forhindre fremtidige skader.

Ved regelmæssigt at integrere foamrolling og elastikbånd i din træningsrutine kan du ikke blot fremskynde restitutionen, men også forbedre din mobilitet og forebygge fremtidige skader. Dette giver dig mulighed for at vende tilbage til dine aktiviteter med øget styrke, fleksibilitet og selvtillid.

Rigtigt godt produkt, og nemme at benytte. Virker perfekt og er fantastiske efter en lang arbejdsdag eller løbetur ☺️

⭐⭐⭐⭐⭐
Klaus, Løber 🏃

Hurtig levering. Opfølgende mail med råd og vejledning. Jeg har foreløbig brugt dem i forhold til løb og styrketræning og oplever at have mere friske ben end ellers og kan derfor løbe samt træne oftere end tidligere

⭐⭐⭐⭐⭐
Tommy, Løber 🏃

Hurtig og præcis levering opfølgning virkelig god stil.Min søn døjer med tunge ben, og her har de virkelig hjulpet. Jeg selv bruger dem efter cykeltræning til restitution ok ømme muskler. Verdensklasse.

⭐⭐⭐⭐⭐
Jesper, Cykling 🚴

Hvad er lægskader?

Lægskader kan kategoriseres som forstrækninger, fibersprængninger og kramper. Forstrækninger opstår, når muskelfibrene bliver overstrakt. Fibersprængninger, som kan variere i alvorlighed, involverer en delvis eller fuldstændig rivning af musklen. Kramper er pludselige, ufrivillige sammentrækninger, der kan forårsage smerte og stivhed.

Forstrækninger og fibersprængninger kræver ofte ordentlig medicinsk opmærksomhed, mens kramper muligvis kun kræver hvile og hydrering.

Primære årsager til lægskader i sport:

  • Overbelastning: Overdreven eller intensiv træning
  • Dårlig kondition: Manglende styrke og fleksibilitet
  • Forkert teknik: Forkerte bevægelser eller holdning

Forebyggelse af disse skader involverer korrekt opvarmning, tilstrækkelig hvile og korrekte træningsteknikker.

Symptomer og diagnose

Almindelige symptomer inkluderer smerte, hævelse og svaghed i lægområdet. Du kan også mærke et smæld eller et knæk under skaden, hvilket kan indikere en fibersprængning. Hævelse og blå mærker kan udvikle sig inden for timer eller dage.

Vigtige symptomer:

  • Smerte og hævelse: Umiddelbar eller forsinket
  • Svaghed: Besvær med at gå eller løbe
  • Smæld eller knæk: Indikerer en fibersprængning

Diagnose involverer ofte en fysisk undersøgelse, og nogle gange kan billeddannelse som MRI eller ultralyd være nødvendig for fuldt ud at forstå skadens omfang.

At genkende disse symptomer tidligt og søge korrekt diagnose kan hjælpe med effektiv behandling og hurtigere genoptræning.

Som triatlet har jeg altid haft ømme muskler

Som triatlet har jeg altid haft ømme muskler dagen efter de lange træningspas, det er da slut nu, bruger dem næsten dagligt og har nu friske ben selv efter min 1. 1/2 ironman - anbefales til alle der ønsker gode/friske ben hver dag, nemme at bruge og god service ved spørgsmål - anbefales til alle

Hvilke sportsgrene giver oftest skader i lægmusklen?

Uanset om du løber, spiller tennis, fodbold, håndbold eller går til gymnastik, kan du ikke undgå sportsskader. Sportsskader i læggen er noget, som mange oplever, da det en muskel som spiller en stor rolle i stort set de fleste sportsgrene. 


Særligt hos en cykelrytter er lægmusklen udsat. Lægmusklen arbejder konstant, når du cykler eller mountainbiker. Det lægger naturligvis et ekstra pres på lægmusklen, som oftest kan resultere i længerevarende belastningsskader, da lægmusklen til sidst bliver overbelastet. Som professionel cykelrytter kan det være svært at kunne restituere optimalt mellem de forskellige etaper og løb, hvorfor vi ser, at mange i cykling får sportsskader i læggen (kilde 1).  

 

 

Hvordan ved du om en lægskade er alvorlig?

Efter et træningspas kan det være, at din lægmuskel er øm. Hvis du har en øm lægmuskel, eller oplever smerter i lægmusklen efter et hårdt træningspas, kan det skyldes overanstrengelse, eller at du har fået en skade i lægmusklen. 

 

Det der sker, når du enten løber eller cykler er, at musklen strækkes og sammentrækkes mange gange i træk. Hvis der ovenikøbet er belastning på, som en cykel du skal trække, vil lægmusklen skulle arbejde hårdere end normalt, når du bærer din egen kropsvægt.


På et tidspunkt vil lægmusklen være så belastet, at den vil blive øm. Hvis denne ømhed eller smerte opstår pludseligt, kan der være tegn på en alvorlig skade. Dermed er det ikke bare en overbelastning, som det vil være, hvis du var øm i længere tid efter hvert træningspas. 

 

Hvad er de mest hyppige skader i lægmusklen?

Når vi taler om sportsskader i lægmusklen, er der primært tale om to skader. Den ene er en fibersprængning, hvor den anden er en forstrækning i læggen. 

 

Hvad forårsager en fibersprængning i læggen? 

Hvad forårsager en fibersprængning i læggen?

En fibersprængning er noget, vi ofte ser i løb, cykling, fodbold, håndbold, tennis og mange andre sportsgrene. En fibersprængning er som måske ordet lyder en fiber der sprænger eller bliver revet over i læggen. 


Der kan være mange årsager til at trigge en fibersprængning. Generelt er en muskel i stand til at udføre en vis mængde arbejde i et bestemt tidsrum, hvorfor det er nødvendigt at musklen får hvile og ro. Det gælder særligt også for lægmusklen. Mængden af arbejde, og hvor længe musklen kan arbejde afhænger af tilstanden på den enkelte persons lægmuskel. Hvis du f.eks. er i dårlig form, vil du på kortere tid opnå en stor belastning i lægmusklen. Når musklen er udmattet og overanstrengt, er der større risiko for at den sprænger eller bliver revet op. (kilde 2)

 

Hvad forårsager en forstrækning i læggen? 

En fibersprængning kan typisk føles som en elastik, der springer i ens muskel. Det giver som regel en voldsom smerte med det samme. Hvis ikke du oplever følelsen af en elastik der sprænger i kroppen, så kan du være “heldig” at nøjes med en forstrækning i læggen. Når det er sagt, så er en forstrækning stadig en alvorlig skade, da læggen er øm og overbelastet. Det er dog nemmere at behandle en forstrækning end en fibersprængning. (kilde 3)

 

Hvordan kan øget blodgennemstrømning hjælpe til healingprocessen? 

For at du kan holde lægmusklen skadefri, er det vigtigt med en god restitution. Dermed kan din lægmuskel hvile ovenpå den hårde belastning. En hurtigere måde at restituere på er, når du skaber en bedre blodgennemstrømning til din lægmuskel. Dermed får du renset kroppen for de affaldsstoffer, som har dannet sig. Affaldsstofferne er typisk årsagen til, at din lægmuskel bliver øm, eller at du hurtigere blive træt i lægmusklen, når du træner. 


Hvis du ønsker en effektiv løsning til at restituere på og dermed behandle skaden i lægmusklen, kan du med fordel overveje Recovery Boots. Dermed slipper du for lange gåture og massage, som vil have samme effekt, når du skal skabe den bedste restitution og blodgennemstrømning til musklen. Recovery Boots er noget som mange professionelle sportsatleter benytter sig af. Det er sidenhen også noget, som mange hobbyløber- og cyklister kan drage nytte af, da det forebygger skader. 

 

Kan is bruges på en lægskade?

Hvis du får en fibersprængning som lægskade, er det vigtigt at behandle skaden med is det første døgn. Her kan du starte med at lægge is på fibersprængningen i 20 minutter ad gangen. Det er vigtigt, at du holder en pause på 40 minutter efterfølgende, så det ikke bliver for afkølet. Musklen skal helst ikke bliver afkølet i dybden, men kun i overfladen.

 

For at undgå forfrysningen af huden, anbefaler vi, at du bruger et viskestykke eller et håndklæde omkring isposen. Når du ikke har is på fibersprængningen, kan du have godt af bruge kompressionsforbinding. (kilde 4)

 

Sådan strækker du din lægmuskel

Hvor lang tid varer en sportsskade i lægmusklen?

Ved at udstrække din lægmuskel, kan du lindre ømhed og smerter i lægmusklen. Det er dog vigtigt at pointere at for meget udstrækning kan gøre skaden værre. 


Du kan strække lægmusklen ved at stå op mod en væg. Her placerer du begge hænder på væggen for at holde balancen. Placer det ben med den ømme læg bag det andet ben. Herefter skal du læne dig stille og roligt fremover, mens du bøjer det ben med den raske læg. Her er det en god ide at holde strækket i 15-20 sekunder. Det er vigtigt, at strækket ikke må gøre ondt. (kilde 5)

 

Hvor lang tid varer en sportsskade i lægmusklen?

En forstrækning eller fibersprængning i lægmusklen kan variere i tid at behandle. Det afhænger af tilstanden på lægmusklen. Vi anbefaler, at du går forsigtigt frem med din træning, og husker at bruge Recovery Boots efter hvert træningspas.

kilde 1: https://www.welovecycling.com/dk/diverse/set-fysioterapeutens-oejne-saadan-paavirker-cykling-kroppen/

kilde 2: https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/fiber.html

kilde 3: https://recovergym.com/genoptraening/underben/forstraekning-i-laeg/

kilde 4: https://fysiobootcamp.dk/fiberspraengning/

kilde 5: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/knogler-muskler-og-led/sygdomme/sportsmedicin/straekoevelser-ved-skader/

FAQ om lægskader i sport

Lægskader er almindelige blandt atleter. At forstå behandlingsmuligheder, symptomer og restitution kan hjælpe med at håndtere disse skader effektivt.

Hvile og is er afgørende. Hæv benet og undgå at lægge vægt på det. Kompressionsbind kan reducere hævelse. Fysioterapi kan også være en hjælp.

En forstrækning medfører typisk let til moderat smerte, mens en overrivning kan resultere i kraftig smerte og blå mærker. Ved en overrivning kan det være svært at gå eller stå.

Det anbefales ikke. At dyrke sport med en forstrækning i læggen kan forværre skaden og forlænge restitutionstiden.

En moderat forstrækning i læggen kræver normalt 4 til 6 uger at hele. Dette kan variere afhængigt af skadens alvor og behandlingsmetoden.

Flere faktorer kan forsinke helingen. Disse omfatter manglende hvile, fornyet skade eller forkert behandling. Underliggende helbredsproblemer kan også påvirke restitutionen.

Følg en balanceret tilgang mellem hvile og aktivitet. Øg gradvist aktivitetsniveauet. Fysioterapi, korrekt hydrering og en sund kost kan fremme helingsprocessen.

Overbelastning og manglende opvarmning er almindelige årsager.

Restitutionstiden varierer, men ligger typisk mellem 2 og 8 uger.

Selvom lægskader ikke kan forebygges fuldstændigt, kan korrekt pleje og træning betydeligt reducere risikoen.

Hælløft, siddende lægpres og balanceøvelser.

Hvis smerten fortsætter eller bliver værre, bør du søge lægehjælp.

Sportsgrene, der involverer løb og spring, såsom basketball og fodbold.

Alvorlig smerte, hævelse og manglende evne til at gå er tegn på en alvorlig skade.

Fysioterapi er afgørende for at styrke og genoptræne lægmusklerne.

Det er bedst at hvile og følge en genoptræningsplan for at undgå at forværre skaden.

FAQ for Fragt og levering

Velkommen til vores FAQ om fragt og levering! Her finder du svar på ofte stillede spørgsmål om leveringstider, metoder, sporing og mere. Vi ønsker at give dig klarhed og gennemsigtighed om vores fragtproces for at sikre en smidig og tilfredsstillende oplevelse.

Vi har gratis fragt ved køb over 499 kr. til en Bring pakkeshop.

Køb under 500 kr. koster fragten 39 kr.

Vi sender med Bring, DAO og PostNord (Til Grønland, Færøerne og Island)

Vi afsender indenfor 1-3 hverdage.
Bring levere typisk dagen efter.

Vi trækker først pengene for din ordre, når din vare afsendes.

Vi sender dig et trackingnummer, så snart din pakke er afsendt. Med dette nummer kan du følge din pakkes rejse frem til levering.

Kontakt os via mail

Du er altid velkommen til at sende os en email med spørgsmål. Vi svarer normalt indenfor 2 dage.

Kontakt os via telefon
70 60 48 15

Vores dygtige og kompetente medarbejdere sidder klar til at hjælpe, mandag-torsdag 09:00-12:00