Knæskader i sport: Årsager, forebyggelse og behandling

Knæskader i sport: Årsager, forebyggelse og behandling

Knæets sundhed er afgørende for atleter. Uanset om du løber, cykler, spiller fodbold eller dyrker en anden sportsgren, udsættes dine knæ for betydelig belastning. At passe godt på dine knæ kan være forskellen mellem en succesfuld karriere eller en skadespause. I denne artikel vil vi undersøge de forskellige årsager til knæsmerter i sport og give tips og strategier til forebyggelse og behandling af knæsmerter.

Altid gratis fragt over 499 kr. Vi afsender inden for 4 hverdage.

Bekæmp knæsmerter med banebrydende restitutionsudstyr

Når knæsmerter truer med at holde dig væk fra dine sportsaktiviteter, er det ikke bare en luksus at have de rette genoptræningsværktøjer – det er en nødvendighed. For atleter og dedikerede motionister er det afgørende at håndtere knæsmerter effektivt for at opretholde både præstation og generel sundhed.

Vi har udvalgt en række af vores bedste genoptræningsværktøjer, der er specifikt designet til at imødekomme dine behov. Hvert værktøj tilbyder en unik tilgang til lindring og genoptræning og anvender avanceret teknologi til at målrette knæsmerter ved kilden. Uanset om det er gennem kompressionsterapi, elektrisk muskelstimulation eller percussionsmassage, er disse enheder skabt til at støtte din genoptræningsproces.

Ved at integrere disse værktøjer i din daglige rutine, håndterer du ikke kun smerterne, men styrker også din krops modstandskraft. Hold dig foran knæsmerterne og forfølg dine træningsmål med selvtillid.

Performance

Atleter der bruger Optima Sports produkter

Mange topatleter bruger Optima Sports produkter til at restituere hurtigere og komme sig hurtigt fra skader.

NIKLAS LANDIN

Dansk håndboldspiller. Kåret som verdens bedste mandlige håndboldspiller i 2019 af IHF. Været med til at vinde EM 2012, OL 2016 og 2024 samt VM 2019 og 2021.

Optimer din knægenoptræning med effektive redskaber

At få en knæskade kan være et stort tilbageslag for atleter og motionister, men med de rigtige nedenstående massageredskaber kan du effektivt håndtere smerten og fremskynde din genoptræning.

Ved at bruge foam rollers kan du løsne muskelspændinger og forbedre blodgennemstrømningen omkring knæet.

Den specialdesignede knæboks tilbyder målrettet kompression og støtte, hvilket hjælper med at stabilisere og beskytte dit knæ under aktivitet.

Hvis du ønsker en mere avanceret tilgang, kan du kombinere foam rolling med vibrationsteknologi, hvilket øger muskelafslapningen og lindrer smerter. Ved at integrere disse innovative værktøjer i din genoptræningsrutine sikrer du en omfattende håndtering af knæsmerter og styrker din atletiske præstation.

Rigtigt godt produkt, og nemme at benytte. Virker perfekt og er fantastiske efter en lang arbejdsdag eller løbetur ☺️

⭐⭐⭐⭐⭐
Klaus, Løber 🏃

Hurtig levering. Opfølgende mail med råd og vejledning. Jeg har foreløbig brugt dem i forhold til løb og styrketræning og oplever at have mere friske ben end ellers og kan derfor løbe samt træne oftere end tidligere.

⭐⭐⭐⭐⭐
Tommy, Løber 🏃

Fast and accurate delivery, the follow-up is really good style. My son struggles with heavy legs, and they have really helped here. I myself use them after cycling for recovery and sore muscles. World-class.

⭐⭐⭐⭐⭐
Jesper, Cycling 🚴

Almindelige typer af knæskader

Sportsskader i knæet er desværre udbredte for både topatleter og dem, der træner i fritiden. Nogle sportsgrene er mere udsatte end andre. Mange akutte knæskader opstår inden for håndbold, fodbold og alpint skiløb, fordi knæet er særligt udsat for spontane vrid (kilde: 1).

I denne artikel kan du blive klogere på de forskellige sportsskader i knæet, hvordan du effektivt kommer tilbage til din træning og hvordan du på sigt kan forebygge skader i knæet. Et stærkt knæ er nemlig fundamentet for en sund og stærk krop i balance.

Der skelnes typisk mellem to kategorier af knæskader: 

  • Overbelastningsskader: Har du over en længere periode overbelastet dit knæ med intensiv træning, kan det munde ud i en overbelastningsskade. En anden årsag kan være, at du har trænet i en forkert stilling og derfor udsat dit knæ for et ekstra pres.
  • Akutte skader: De akutte skader sker typisk under din træning og er kendetegnet ved spontane vrid eller forstuvninger. Dit knæ vil blive påvirket med det samme, og du vil mærke både smerte og hævelse.

Den ’gode’ nyhed er, at ca. 75% af alle sportsskader skyldes overbelastning (kilde: 2) - og her kan du heldigvis selv gøre en masse for at forebygge skader. 

De mest udbredte akutte skader er korsbåndskader og meniskskader:

  • Korsbåndskader er frygtet af mange, fordi de kræver en lang træningspause med meget genoptræning.
  • Meniskskader skyldes ofte vrid i knæet og kan behandles efter RICE-metoden - aflastning, afkøling, bandage og holde knæet højt oppe (kilde: 3).

Springerknæ 

Et springerknæ er en sportsskade i knæet, der oftest opstår som et resultat af gentagende overbelastning eller fejlbelastning af knæet. Navnet ’springerknæ’ kommer af, denne type knæskade sker i sportsgrene, hvor man laver lange, strækkende bevægelser med knæet - fx hop, spring, spontane retningsskift m.m.

Springerknæ er en udbredt skade indenfor sportsgrene som basketball, volleyball, vægtløftning, styrketræning og længdespring. 

Skaden opstår tæt på knæskallen, hvor knæskalssenen hæfter sig fast. Der sker herefter små overrivninger af senen fra knæet og ned til skinnebenet. Nogle mærker smerten konstant, men særligt under bøjninger og strækninger er knæet udsat.

Faktisk kan et springerknæ give symptomer meget tidligt i forløbet. Mærker du fx, at dit knæ er ømt i starten og slutningen af træningen, men at smerten igen forsvinder, når knæet er varmt, kan det være det første symptom på en sportsskade i knæet. 

Behandlingen af springerknæ kan være en korrektion af fejlbelastningen og genoptræning efter overbelastningen. Genoptræningen har fokus på balance og udspænding og kan i nogle tilfælde tage op til 3 måneder, før du kan træne helt smertefrit igen. I nogle tilfælde vil du få tilbudt en blokade af binyrebarkhormon, der kan fjerne toppe af smerten. Sjældent står det så grelt til, at en operation nødvendig for et springerknæ (kilde: 4).

Løberknæ 

Et løberknæ bliver også kaldt for ’runner’s knee’ eller ’friktionssyndrom’ og er en udbredt sportsskade i knæet som følge af overbelastning. Den ses ofte blandt langdistanceløbere og cykelryttere. 

Når knæet bliver udsat for langvarig belastning, opstår der gnidninger mellem iliotibialbåndet og lårbenet. Efter noget tid vil friktionen medføre betændelse på slimsækken, som kan mærkes ved smerter på ydersiden af knæet.

Symptomerne på løberknæ er vil ofte mærkes som smerter, der opstår efter 5-10 min. løb, og som forværres, jo længere tid du løber. Smerterne vil være kraftigst, når du løber ned ad bakke eller på fladt terræn.  

Den mest effektive behandling for et løberknæ er aflastning og løb i fladt terræn. Det kan være en god idé at overveje, om du har det rigtige fodtøj. For cykelryttere kan en justering af sadlen være en god løsning for at skåne knæet bedst muligt.

I nogle tilfælde kan en medicinering komme på tale, hvis smerterne i knæet er kraftige. Det er meget sjældent, at en operation er nødvendig for behandling af løberknæ (kilde: 5).

SOM TRIATLET HAR JEG ALTID HAFT ØMME MUSKLER

Som triatlet har jeg altid haft ømme muskler dagen efter de lange træningspas, det er da slut nu, bruger dem næsten dagligt og har nu friske ben selv efter min 1. 1/2 ironman - anbefales til alle der ønsker gode/friske ben hver dag, nemme at bruge og god service ved spørgsmål - anbefales til alle

Hvordan kommer jeg mig over en knæskade? 

Når du får en akut sportsskade i knæet kan du med fordel benytte dig af RICE-metoden:


  • Rest: De første 24-48 timer efter du har fået skaden, er det vigtigt, at du holder dit knæ i ro, så du ikke forværrer skaden.
  • Ice: Det første døgn bør der lægges is på knæet i 10-20 min. hver time. Fortsæt behandlingen de første tre timer efter skaden. Husk, at du aldrig må lægge isposer direkte på huden, da der kan opstå forfrysninger. 
  • Compression: Som støtte til knæet lægges en kompression af fx elastikbånd. Det er vigtigt, at den ikke sidder så stramt, at der stoppes for blodcirkulationen. 
  • Elevation: De kommende dage efter skaden bør benet altid placeres i en højde, der ligger højere end hjertehøjden. Er du i siddende stilling, placér da foden på en høj stol.

RICE-metoden er med til at mindske hævelsen i knæet. Efter den akutte behandling derhjemme, er det en god idé at søge læge. Lægen vil undersøge skadens omfang og kan give dig den rigtige behandling. 


Sportsskader i knæet er ofte lig med en pause i træningsrutinerne. En gradvis genoptræning er det vigtigste for at undgå smerter og nye skader (kilde: 6).


Hjælper isposer?

Der er stor diskussion i sportsverdenen omkring brug af isposer til sportsskader i knæet. Isen er med til at lindre både smerter og hævelsen i knæet, fordi den får inflammationen til at falde. Men inflammationen er samtidig den proces, der får knæet til at hele igen, og isposer kan derfor være med til at forsinke helingen.


Ifølge en ny forskningsartikel (kilde: 7) bør man derfor i mindre omfang bruge is til behandling af knæskader. Helt konkret peger artiklen på, at is stadig kan bruges til smertelindring, men at man bør holde sin skade i gang med let motion fremfor at hvile det. 


Nogle vil derfor mene, at den gamle RICE-metode bør opdateres med en nyere RICEM-metode (compression, elevation og move). Dette kan du læse meget mere om lige her.


Hvornår skal man have en blokade? 

Blokade mod knæskade

Nogle sportsskader i knæet kan være meget smertefulde, og her kan lægen foreslå en blokade.


En blokade er en form for smertelindrende behandling, der består af en lokalbedøvelse og binyrebarkhormon. Begge dele sprøjtes direkte ind i det skadede område, og lokalbedøvelsen virker allerede inden for få minutter.


Lokalbedøvelsen virker de første 4-6 timer, hvorefter binyrebarkhormonet får lov at virke og dæmpe for inflammationen og nedbryde det syge væv. I det første døgn vil det føles som tiltagende smerter, men disse kan dæmpes med almindeligt smertestillende medicin, som du finder i håndkøb. 


Binyrebarkhormonet virker i 4-6 uger efter indsprøjtningen. Du kan få op til 3 blokader det samme sted i en periode på op til 6 mdr. I sjældne tilfælde virker blokaden ikke, og så kan det være nødvendigt med en operation (kilde: 8).


Øvelser til genoptræning efter en knæskade

Efter en overstået hvileperiode er tiden inde til genoptræning, så du kan bruge dit knæ smertefrit igen.


Sportsskader i knæet kræver en langsom og gradvis genoptræning, så du undgår overbelastning. Det er sandsynligt, at der kan gå mange måneder før du igen kan nå dit oprindelige træningsniveau helt smertefrit.  


I din genoptræning af knæet vil du skulle igennem tre forskellige stadier:


  • Mobiliseringsfase: Dit knæ skal langsomt mobiliseres igen, så du kan opnå fuld bevægelighed og mindske smerter. Det er typisk enkle udstrækningsøvelser, du starter ud med.

  • Træningsfase: Den næste fase går ud på at genvinde muskelfunktioner og fleksibilitet. Af øvelser kan du lave bækkenløft, hælløft- og sænkninger, dybe knæbøjninger, vægtoverføring fremad m.m. Du kan supplere med cykling og styrketræning.

  • Idrætsspecifik fase: I den sidste fase træner du specifikt op til din sportsgren. Øvelserne indebærer fx springøvelser til siderne.  

Husk altid at afbryde din træning, så snart du mærker pludselige smerter i knæet. Desuden må dit knæ aldrig hæve efter træning - det er et sikkert tegn på overbelastning. Pas desuden på glatte underlag, når den genoptræner dit knæ, da det kan resultere i pludselige bevægelser og fremprovokere nye vrid eller skader. 


Hjælper støttebind til knæ på genoptræningen?

Et støttebind er et vigtigt hjælpemiddel under din genoptræning efter en sportsskade i knæet. Det rummer nemlig flere fordele, som gør det sikkert for dit knæ at vende tilbage til sporten:


  • Stimulering af hudens sansenerver: Et støttebind strammer tilpas meget om huden, så du får en bedre fornemmelse af, hvordan du bruger dit knæ. 
  • Opvarmning med vippebrætstræning og springøvelser: Træn gerne din balanceevne og finføling med knæet under din opvarmning, hvor støttebindet kan være en stor hjælp (kilde: 9).

Forebyggelse af knæskader med bl.a. recovery boots

Der er mange ting, du selv kan gøre for at forebygge sportsskader i knæet i fremtiden. En langsom optrapning af træningen for uøvede samt en god udstrækning er begge afgørende midler. 


Derudover kan du med fordel bruge recovery boots, der sikrer hurtig restitution efter træningen. Den øgede blodcirkulation gør, at dine muskler hurtigere bliver genopbygget. Mange atleter bruger dem til både forebyggelse og behandling af skader.


Sidst men ikke mindst er styrketræning et effektivt middel til forebyggelse af sportsskader i knæet, der kan styrke muskulaturen og leddene i dit knæ.

Kilde 1:  https://www.fysio.dk/globalassets/documents/pjecer-og-blanketter/akutte_knaeskader.pdf 

Kilde 2:  https://www.apoteket.dk/sundhed/sport/overbelastning-saadan-kommer-du-paa-banen-igen 

Kilde 3: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/knogler-muskler-og-led/sygdomme/knae/meniskskader-i-knaeet/ 

Kilde 4: 

https://www.aleris-hamlet.dk/hospital/ortopadkirurgi/knasmerter/springerkna/

Kilde 5: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/knogler-muskler-og-led/sygdomme/knae/loeberknae-runner-s-knee/

Kilde 6: https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/knaeskadeledbaand.htm

Kilde 7: https://aktivtraening.dk/traening/skader/drop-isposen-saadan-behandler-du-bedst-din-skade

Kilde 8: https://www.auh.dk/siteassets/afdelinger/ortopadkirurgisk-afd-e/udgaende---arkiv/idrat/pdf/patientinfo/blokade/information-om-blokadebehandling_14112013.pdf

Kilde 9: https://www.fysio.dk/globalassets/documents/pjecer-og-blanketter/akutte_knaeskader.pdf

FAQ omkring knæskader i sport

Lær om almindelige knæskader blandt atleter, behandlingsmetoder, genoptræningsøvelser, og hvornår du bør søge lægehjælp.

Behandling indebærer ofte hvile, is, kompression og elevation (RICE). Fysioterapi og antiinflammatorisk medicin er også almindelige. I alvorlige tilfælde kan kirurgi være nødvendigt.

Den mest almindelige knæskade blandt atleter er en forreste korsbåndsskade (ACL-skade). Denne skade opstår ofte under sportsgrene, der indebærer pludselige stop og retningsskift.

Anbefalede genoptræningsøvelser inkluderer styrkelse af lårmuskler og hasemuskler, balancetræning og bevægelighedsøvelser. Det er vigtigt at følge en fysioterapeuts vejledning.

Ja, sportsgrene som fodbold og basketball oplever ofte ACL-skader. Løbere får ofte springerknæ, mens cyklister kan lide af iliotibialbåndssyndrom.

Du bør søge lægehjælp, hvis knæsmerterne varer i mere end et par dage, forværres over tid, eller ledsages af hævelse, ustabilitet eller manglende evne til at bære vægt.

Du bør hvile og søge behandling for vedvarende knæsmerter. At fortsætte med at træne kan forværre skaden. Korrekt opvarmning, brug af knæstøtter og justering af aktivitetsniveauet kan hjælpe med at håndtere symptomerne.

Læger bruger fysiske undersøgelser, sygehistorie og billeddiagnostik som røntgen eller MR-scanninger. Disse hjælper med at vurdere skadens omfang og planlægge den rette behandling.

Der skelnes typisk mellem to kategorier af knæskader. Akutte og overbelastningsskader.

Et springerknæ er en sportsskade i knæet, der oftest opstår som et resultat af gentagende overbelastning eller fejlbelastning af knæet. Navnet ’springerknæ’ kommer af, denne type knæskade sker i sportsgrene, hvor man laver lange, strækkende bevægelser med knæet - fx hop, spring, spontane retningsskift m.m.

Et løberknæ bliver også kaldt for ’runner’s knee’ eller ’friktionssyndrom’ og er en udbredt sportsskade i knæet som følge af overbelastning. Den ses ofte blandt langdistanceløbere og cykelryttere.

Der er stor diskussion i sportsverdenen omkring brug af isposer til sportsskader i knæet. Isen er med til at lindre både smerter og hævelsen i knæet, fordi den får inflammationen til at falde. Men inflammationen er samtidig den proces, der får knæet til at hele igen, og isposer kan derfor være med til at forsinke helingen.

Nogle sportsskader i knæet kan være meget smertefulde, og her kan lægen foreslå en blokade.

Et støttebind er et vigtigt hjælpemiddel under din genoptræning efter en sportsskade i knæet. Det rummer nemlig flere fordele, som gør det sikkert for dit knæ at vende tilbage til sporten.

FAQ for Shipping and delivery

Welcome to our Shipping and Delivery FAQ section! Here you'll find answers to frequently asked questions regarding shipping times, delivery methods, tracking, and more. We aim to provide clarity and transparency about our shipping process to ensure a smooth and satisfactory experience for our valued customers.

Vi har gratis fragt ved køb over 499 kr. til en Bring pakkeshop.

Køb under 500 kr. koster fragten 39 kr.

Vi sender med Bring, DAO og PostNord (Til Grønland, Færøerne og Island)

Vi afsender indenfor 1-3 hverdage.
Bring levere typisk dagen efter.

Vi trækker først pengene for din ordre, når din vare afsendes.

Vi sender dig et trackingnummer, så snart din pakke er afsendt. Med dette nummer kan du følge din pakkes rejse frem til levering.

Kontakt os via mail

Du er altid velkommen til at sende os en email med spørgsmål. Vi svarer normalt indenfor 2 dage.

Kontakt os via telefon
70 60 48 15

Vores dygtige og kompetente medarbejdere sidder klar til at hjælpe, mandag-torsdag 09:00-12:00