Kompressionsterapi - Sådan kan det hjælpe dig i hverdagen?

Kompressionsterapi - Sådan kan det hjælpe dig i hverdagen?

Kompression kommer fra det latinske ord 'compressio', hvilket betyder sammentrykning/fortætning. Kompression er således en behandlingsform, hvor dele af kroppen bliver behandlet vha. tryk. Denne form for terapi er gennem f.eks. en støvle eller buks, som giver et behageligt tryk på benene. 

 

Behandlingsformen er alment anvendt inden for hospitalsvæsenet, og der er derfor god grund til at have tiltro til selve behandlingen og effekten heraf. Selve behandlingen er behagelig og effektiv, og det svarer til at få en god omgang massage.

 

I denne artikel kan du læse mere om kompressionsterapi med særligt fokus på recovery boots.

 

PRØV LYMFEDRÆNAGE STØVLER GRATIS

Nu kan du prøve lymfedrænage støvler i 10 dage og mærke hvordan de hjælper dig med hævede ben mm.

 

Hvilke fordele er der ved at bruge recovery boots?

Overordnet set findes der to forskellige slags recovery boots. Den ene er en støvle, og den anden er en buks, kaldet recovery pants. Særligt de recovery boots, der er udformet som støvler, er velegnede til at have med på rejsen, da de fylder mindre og er nemmere at tage på, når du eksempelvis sidder i et fly.

 

Recovery boots er en behagelig og nem måde for dig at få kompressionsterapi på derhjemme, da du blot skal tage dem på, tilslutte de forskellige dele, tænde og så vælge et program.

 

Generelt har kompressessionsterapi de fordele, at den kan f.eks. kan nedsætte/mindske smerter efter operation og uheld, øge blodgennemstrømningen og dermed blodcirkulationen, bevirke en hurtigere restitution samt lindre forskellige kredsløbsforstyrrelser. Herudover kan støvlerne hjælpe til at fjerne hævelser i ben grundet væskeophobninger.

 

Netop fordi recovery boots blot skal tages på, og støvlen – i samspil med kompressionsmaskinen – giver den lindrende og konstitutionsforbedrende massage, er det meget svært at gøre det forkert.

 

Hvordan virker recovery boots?

Kompressionsterapi Sclerose

Kompressionsstøvler, som recovery boots også kaldes, skal blot tages på og tændes. Når du har valgt et program, så sørger støvlerne for at massere dine ben gennem tryk, der kan indstilles via forskellige programmer. Selve massagen foregår ved, at luft sendes igennem støvlen i et bestemt mønster via de indbyggede kamre, og dette medvirker til, at overskydende væske i kroppen presses tilbage mod hjertet.

 

Når væsken presses tilbage, øges lymfesystemets indsats, og det bevirker, at lymfesystemet bedre kan håndtere ødemer, som kan være lymfeødem, venøst ødem og ødem pga., at patienten er sengeliggende. Derved kan generne lindres, og patienten kan nemmere finde ro.

 

Hvilke fordele kan recovery boots have på bestemte sygdomme?

Kompressionsterapi er velegnet til alle patienter eller andre interesserede, der f.eks. døjer med uro i benene, ømme fødder eller væskeansamlinger forskellige steder på kroppen.

 

Særligt for folk, der har været sengeliggende, og folk, der har været igennem et kræftbehandlingsforløb, kan denne form for terapi være rigtig nyttig.

 

Eksempler på sygdomme og tilstande, hvor kompressionsterapi kan være en oplagt mulighed, er f.eks.:

  • Kræft
  • Sklerose
  • Diabetes (føleforstyrrelser og hævelser)
  • Gigtsmerter
  • Uro i benene
  • Skader på dele af kroppen
  • Dårlig blodcirkulation
  • Generel mindskelse af væskeansamlinger

Du kan enten få terapi på hospitalet, på visse sundhedsklinikker og derhjemme. Du skal være i behandling for en bestemt sygdom for at kunne få terapi på hospitalet, hvorimod du kan gå på en klinik og få kompressionsterapi, hvor du betaler per gang ud fra behandlingens varighed.

 

Alternativet hertil er, at du køber recovery boots og har dem derhjemme. Så kan du bruge dem, når du ønsker.

 

PRØV LYMFEDRÆNAGE STØVLER GRATIS

Nu kan du prøve lymfedrænage støvler i 10 dage og mærke hvordan de hjælper dig med hævede ben mm.

 

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber kompressionsstøvler?

Du bør vælge kompressionsstøvler eller -bukser ud fra, hvor stort et område der har brug for at få terapi. Selv de modeller, der kaldes recovery boots her hos os, går langt op på benene, da de ender ved lysken. Bukserne er oplagte, hvis du gerne vil have kompressionsterapi på ballerne. Disse modeller ender nemlig helt oppe ved lænden.

 

Derfor er det en god idé at overveje, om du skal have støvler eller bukser. 

 

En anden ting du bør overveje er, om kompressionsstøvler er beregnet til at have med på rejser (transportabel/mobile), eller om de er velegnet til at blive ét sted (stationær). Uanset hvilken model du vælger, bør du altid læse vejledningen, sådan at du får den terapi, der er bedst til dine behov.

 

Du kan læse mere om behandlingen her på vores hjemmeside. Vi har bl.a. artikler om recovery boots, guide til valg heraf samt en artikel om, hvorvidt recovery boots virker (spoiler: det gør de). Hvis du sidder tilbage med nogle spørgsmål, så er du naturligvis altid mere end velkommen til at kontakte os vedrørende vejledning.