Lymfedrænage, hvad er det og hvordan kan det hjælpe dig?

Lymfedrænage, hvad er det og hvordan kan det hjælpe dig?

Lymfedrænage kan have en række gavnlige virkninger hvis du lider af bl.a. hævede ben eller arme.


I denne artikel vil vi belyse lymfedrænage. Vi kommer bl.a. ind på hvad det er, hvem der kan have glæde af det og meget andet.


Hvad er lymfedrænage?

Lymfedrænage er en behandlingsform, der hjælper kroppen til at komme af med ødemer og affaldsstoffer. 


Hvad er lymfedrænage godt for?

En lymfedrænagebehandling fjerner ophobet væske og affaldsstoffer. 


Væsken og affaldsstofferne skubbes op til lymfekirtlerne, hvor der vil ske en udrensning. 


PRØV LYMFEDRÆNAGE STØVLER GRATIS

Nu kan du prøve lymfedrænage støvler i 10 dage og mærke hvordan de hjælper dig med hævede ben mm.

Hvem kan have fordel af lymfedrænage / lymfatisk massage?

Lymfedrænage kan bruges af mange forskellige årsager. 


Lymfesystemet er et af kroppens helt store udrensningsorganer, og hvis ikke det fungerer, har det både indflydelse på din sundhed, energiniveau, immunforsvar og faktisk også din huden. 

Lymfedrænage kan ifølge MedicalNewsToday(1), gavne folk, der oplever følgende: 


 • lymfødem
 • fibromyalgi
 • hævelse eller ødem
 • hudlidelser
 • træthed
 • søvnløshed
 • stress
 • fordøjelsesproblemer
 • gigt
 • migræne episoder

Undersøgelser tyder på at lymfedrænage massage kan være mere effektiv end almindelig bindevævsmassage til at lindre symptomer på stivhed og depression hos mennesker, der lever med fibromyalgi (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1356689X14001829).


Folk bør ikke få lymfatisk massage, hvis de har:

 • kongestiv hjertesvigt
 • blodpropper
 • nyreproblemer
 • infektioner
 • kredsløbsproblemer

Lider du af ovenstående, bør de tale med en læge, før du prøver lymfatisk massage.


Hvem kan have gavn af lymfedrænage?


Lymfedræning mod væskeophobninger

Helt generelt kan lymfedrænage fjerne væske fra f.eks. hævede ben, arme mm. 


Drænagen vil trykke overskydende væske og affaldsstoffer til lymfekirtlerne, hvor det vil blive udrenset, gennem spyt, sved og urin.


Lymfedrænage for gravide

Mange gravide vil opleve, at de får væskeophobninger i ben og fødder under deres graviditet.


Hvorfor hæver ben og fødder under graviditet?

Lymfedrænage og graviditet

Når du er gravid vil din livmoder være fuld af væske. Samtidig vil din babys vægt skabe et pres nedad i bækkenet, hvilket kan komprimerer nerver, blod- og lymfekar.

Dette vil alt sammen begrænser mængden af lymfevæske, der kan vende tilbage til blodet, hvilket vil skabe hævede lemmer. 


Hvad kan gravide gøre ved hævede ben og fødder?

Undersøgelser (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819918/#:~:text=Results.,the%20day%20of%20pregnant%20women) har vist, at manuel, eller maskinel lymfedrænage efter tredje måneds graviditet, kan hjælper med at reducere nogle af din fysiske gener ved hævede lemmer. 


Manuel eller maskinel lymfedrænage kan også hjælper med at booste dit immunsystem og holde virus væk fra din baby. 


Lymfedrænage vil reducerer væskeophobning i dine lemmer. Drænagen kan fjerne/reducere overskydende væske, så du føler dig mindre tung og træt og giver dig mere velvære.


Lymfedrænage for kræftramte

Patienter der er under kemo eller strålebehandlinger, eller har været det, kan døje med væskeansamlinger.


Hævelser kan også være forårsaget af lymfødem efter en eventuel operation for kræft i brystet.


Lymfedrænage kan i denne forbindelse bruges til, at reducere væskeophobning, ved at fjerne den ophobede væske fra de hævede områder og kanalisere den til områder hvor lymfesystemet virker bedre. 


Lymfedrænage efter operation

Har du fået en operation i f.eks. dit knæ, eller hofte, kan lymfedrænage være en mulighed til at fjerne de væskeansamlinger, der kan komme.  Dette kan hjælpe dig til, at få en hurtigere genoptræning.


PRØV LYMFEDRÆNAGE STØVLER GRATIS

Nu kan du prøve lymfedrænage støvler i 10 dage og mærke hvordan de hjælper dig med hævede ben mm.

Lymfedrænage for kørestolsbrugere

Er du er kørestolsbruger, kan den manglende bevægelse af dine ben give hævelser. Her kan lymfedrænage også hjælpe dig af med hævelserne.


Lymfedrænage og gigtsmerter.

Lymfedrænage kan hjælpe dig af med smerter i forbindelse med gigt eller generelle ledsmerter, der er til gene i hverdagen. Den inflammation du kan opleve i forbindelse med gigt kan resultere i væskeansamlinger. Kompressionen der foregår under lymfedrænage kan hjælpe med til at øge blodgennemstrømningen gennem disse led og fjerne affaldsstoffer. Dette vil give smertelindring og øget mobilitet.


Lider du af gigt og oplever du af og til også bevægelsesbesvær. Den inflammation der kan opstå i forbindelse med gigt vil ofte medføre at du går og spænder de steder du er øm. Dette kan føre til muskelømhed og spændinger. Her kan lymfedrænagen/massagen være med til at blødgøre musklerne og give dig mere velvære.


Lymfedrænage mod hovedpine, tinnitus og fibromyalgi

Lymfedrænage mod migrene

Døjer du med migræne eller en anden form for hovedpine, kan det skyldes ophobning af affaldsstoffer, hvilket lymfedrænage kan afhjælpe. 


Det samme gælder både tinnitus og fibromyalgi – en reumatologisk sygdom, der er kendetegnet ved smerter i musklerne, træthed og nedsat fysisk udholdenhed.


Lymfedrænage til afhjælper træthed

Føler du dig ofte træt i kroppen, kan lymfedrænage også hjælpe på dette – det er også derfor det kan gavne dig, hvis du lider af fibromyalgi. 


Yderligere kan det bruges ved infektionssygdomme som for eksempel influenza.


Lymfedrænage og hudproblemer

En, for nogen overraskende effekt er, at lymfedrænage kan gå ind og påvirke din hud. 


Døjer du med eksem, allergi eller andre hudproblemer, kan drænagen gå ind og mildne symptomerne eller afhjælpe dem fuldstændig.


Lymfedrænage og slankekurer

Sidst men ikke mindst giver det god mening at begynde på drænage behandlinger, hvis du er på slankekur.


Her ønsker mange at gå ind og reducere cellulite – det der også kendes som appelsinhud – og at få en generel opstramning af træt og slap hud. 


Drænagen vil være med til at understøtte kuren ved at fjerne fedt og toksiner, og så hjælper det mod både forstoppelse og fordøjelse, hvilket også er gavnligt, når du prøver at tabe dig.


Sådan hjælper en lymfedrænage din generelle sundhed

Lymfedrænage kan desuden hjælpe på din generelle sundhed ved at styrke dit immunforsvar. 


Når dit lymfesystem blive stimuleret, vil det nemlig hjælpe til at sprede dine hvide blodlegemer, som er dine “soldater” mod virus, bakterier og kræft. 


Ved at holde dit lymfesystem sundt og regelmæssigt gennemgå en lymfedrænage kan du altså styrke dit immunforsvar, da du gør kroppen bedre til at opfange disse uvelkomne gæster.


Når lymfesystemet har opfanget de forskellige elementer, transporteres de videre mod “udgangen”, så du kan komme af med div. affaldsstoffer. 


PRØV LYMFEDRÆNAGE STØVLER GRATIS

Nu kan du prøve lymfedrænage støvler i 10 dage og mærke hvordan de hjælper dig med hævede ben mm.

Hvor oplever folk behov for lymfedrænage

Lymfedrænage kan hjælpe til at fjerne væskeophobninger fra stort set alle dele af kroppen. Her er nogle af de mest almindelig områder:

 • Knæ og hofte 
 • Hals
 • Ben
 • Fødder
 • Arm
 • Ansigt 


Hvordan foregår lymfedrænage?

Lymfedrænage kan enten udføres manuelt af en massør eller fysioterapeut, eller maskinelt via en lymfedrænage maskine (også kendt som en kompressions maskine). 


Hvad er en lymfedrænage maskine

En lymfedrænage maskine anvender komprimeret luft til at sende overskydende væske og affaldsstoffer op til lymfekirtlerne. 


En behandling for benene vil foregå ved, at brugeren iføres sig et sæt støvler med indbyggede luftkamre. Disse luftkamre fyldes med luft under behandlingen og vil dermed skabe kompression omkring benet. 


Et lymfedrænage program, vil typisk starte ved fødderne og arbejde sig op mod lymfekirtlerne i lysken, hvor hver enkelt luftkammer fyldes undervejs. Dette vil hjælpe med at fjerne affaldsstoffer og væskeansamlinger.


Maskinen vil ofte have flere programmer end drænageprogrammet, f.eks. forskellige former for massageprogrammer.

Fordelene ved en lymfedrænagemaskine

Der er en række grunde til, at det kan give mening for dig at benytte dig af pressoterapi massage frem for manuel lymfedrænage. 


Vælg mellem flere forskellige tryk

Den fysiske massage er nu engang som den er, der er ikke så meget at justere på. Det er din behandler som skal vurdere, hvor meget eller hvor lidt, der skal trykkes på din krop. 


Vælger du derimod at benytte dig af en maskinel drænage, kan maskinen typisk justeres ved, at du kan vælge mellem forskellige tryk niveauer. 


Det valgte trykniveau holdes konstant under hele behandlingen, hvilket er svært for en massør eller fysioterapeut – både fordi de bliver trætte, men også fordi det kan være svært at vurdere.


PRØV LYMFEDRÆNAGE STØVLER GRATIS

Nu kan du prøve lymfedrænage støvler i 10 dage og mærke hvordan de hjælper dig med hævede ben mm.

En hurtigere behandling

Det giver sig selv, at din massør eller fysioterapeut kun kan være ét sted ad gangen. Derfor er det ikke muligt for dem at klare både højre og venstre ben på én gang. Det kan en lymfedrænagemaskine til gengæld godt. 


Det betyder, at hvor du skal sætte omtrent 1,5 time af til en fysisk behandling, så kan du normalt klare behandlingen hurtigere med kompressionsstøvler.


Det skal dog siges at der er områder af din krop hvor du ikke kan anvende en maskine til lymfedrænage. Det være sig f.eks. ansigt, hals og nakke.


Spar penge og tid på lang sigt

Drænagemaskine

Den maskinelle drænage er god til dig, der hellere vil investere i en maskine frem for at bruge tid på at tage til fysioterapeut eller massør. 


Har du jævnligt brug for lymfedrænage, vil du også kunne spare penge på at investere i en lymfedrænagemaskine. 


En maskiner du kan bruge til drænage af ben, vil i reglen starte fra omkring de 3.000 kr. og op efter. 


Det betyder, at du ofte kan købe en maskine for under det  10 behandlinger hos en behandler, vil koste.


Manuel lymfedrænage

Manuel lymfedrænage er en blid og nænsom behandling, der i høj grad kan sammenlignes med en massage. 


Det foregår oftest uden olie, og måden der masseres på adskiller sig fra mange andre behandlinger, ved at der masseres i små pumpebevægelser. 


Pumpebevægelserne behandleren laver fremmer lymfevæsken, så den skubbes væk fra de steder, hvor den er ophobet, og filtreres via lymfekirtlerne. 


Væsken ender med at komme ud gennem spyt, sved og urin. 


Behandlingen vil ofte omfatte hele kroppen og ansigtet, men det er også muligt at vælge en kortere behandling, der har fokus på enten overkroppen eller underkroppen.


Behandlingen tager omtrent 1,5 time og en typisk pris ligger på mellem 700 kr. og 800 kr. Det kan være alle pengene værd, hvis det forbedrer din livskvalitet.

PRØV LYMFEDRÆNAGE STØVLER GRATIS

Nu kan du prøve lymfedrænage støvler i 10 dage og mærke hvordan de hjælper dig med hævede ben mm.


Alternativer til maskinel og manuel lymfedrænage

Der er mange andre måder, hvorpå du kan hjælpe dit lymfesystem med at blive udrenset end maskinel og manuel lymfedrænage. 


Du kan nemlig gøre meget selv for at hjælpe dit lymfesystem på vej.


Stimulering af lymfeknuderne og selv-drænage

selv-drænage

Selv-drænage er når du stimulere dit eget lymfesystem, ved hjælp af selvmassage og andre øvelser.


Selv-drænage er også en form for massage, og det foregår på den måde, at du masserer lymfeknuderne i cirkler, uden at fingrene glider på huden. 


Hver cirkelbevægelse skal gerne vare i ca. 1 sekund og du skal bevæge dig i dræningsretningen, dvs. i retning af den nærmeste lymfekirtel. 


Det er ikke en metode, der bør stå i stedet for den manuelle eller maskinelle behandling, men derimod noget, som du med fordel kan understøtte disse.


Du kan med fordel spørge din fysioterapeut eller massør, hvordan de ville gribe det an. De vil kunne forklare dig, hvordan du skal bevæge fingrene, og hvor punkterne du skal bearbejde sidder. 


Eksempel på selvdrænage af hoved og hals region

Ønsker du at dræne hoved og halsregion, skal du finde lymfekirtlerne (https://sydvestjysksygehus.dk/wm465013): 

 • i armhulerne
 • over kravebenene
 • på halsen 
 • i nakken
 • foran og bagved ørerne
 • under hagen
 • ved næsen. 

Det er ikke så svært at finde lymfeknuderne i ansigt og nakke, fordi de hovedsageligt ligger overfladisk, mens lymfeknuderne på begge sider af halsen ligger dybere. 


Stimuler dit lymfesystem

Før du begynder at selv-dræne, skal du stimulere lymfeknuderne. 


Du starter med at stimulere lymfeknuderne i armhulerne. 


Gør det ved at lave 3 x 5 cirkelbevægelser i en opadgående retning og indad mod kroppen. 

Altså indad mod hjertet. 


Ved nakkemusklerne, der er fæstet på kraniet laver du de samme cirkelbevægelser også 3 x 5. 


Samme bevægelse kan du bruge foran ørerne i en opadgående retning og ind mod øret. Bevægelsen i 3 x 5 gange. 


PRØV LYMFEDRÆNAGE STØVLER GRATIS

Nu kan du prøve lymfedrænage støvler i 10 dage og mærke hvordan de hjælper dig med hævede ben mm.

Selvdrænage

Når dine lymfeknuder er stimulerede, så kan du gå i gang med selv-drænagen. Her bruger du igen cirkelbevægelser.


Start ved ørerne gående mod ansigtets midtlinje og tilbage igen. 


Det er denne bevægelse, du fortsætter med på både hagen, under munden, på læberne og videre ud på siden af munden og ved næsen og op under øjnene. 


Lav et sted mellem 3 til 5 bevægelser hvert sted, indtil hævelsen af flyttet sig.


Du kan med fordel afslutte din selvdrænage med nogle skulderrulninger bagud med begge skuldre.


Udrensning med Detox kit

UDRENSNING MED DETOX KIT

Detox kits er blevet utroligt populære, og mange vælger at give sig i kast med en juicekur i ny og næ. 


Ikke alle detox kure har dog lige god effekt.


Lav derfor en grundig research inden du går i gang og finde en, der fremmer udrensningen i alle de store udrensningsorganer.


For en ekstra effekt kan du skære ned i (eller fjerne) dit indtag af: 

 • sukker
 • alkohol
 • andet usundt

Grøn te

Der er en lang række fordele ved at drikke grøn te. 


Grøn te understøtter din forbrænding, kroppens rensesystem, fordøjelse og hudens sundhed.


Grøn te indeholder et højt niveau af antioxidanter og der frigives en masse sunde næringsstoffer når du brygger den. 


Ved at tilføje lidt citron får du også lidt ekstra c-vitamin, der ligeledes gavner dit lymfesystem.


Vær dog opmærksom på, at teen skal brygges ved den rigtige temperatur, hvis du ønsker at få alle fordele ud af det.


Tørbørstning af huden

Tørbørstning af huden er en teknik, der primært er kendt for, at hjælpe dig af med den såkaldte appelsinhud. Dog kan metoden også have effekt på dit lymfesystem. 


Tørbørstning har mange fordele i form af at fjerne døde hudceller, sætte gang i blodkredsløbet og rense lymfesystemet. 


Du får bedst den rette effekt, hvis du gør det før et bad. 


Start forsigtigt, hvis ikke du har prøvet det før – og børst ind mod hjertet. På den måde understøtter du nemlig lymfens udrensning og får den optimale virkning.


PRØV LYMFEDRÆNAGE STØVLER GRATIS

Nu kan du prøve lymfedrænage støvler i 10 dage og mærke hvordan de hjælper dig med hævede ben mm.

Gua sha til lymfedrænage

Gua sha også kendt som facerollers, er en ikke så velkendt metode til selvdrænage. 


Facerollers er blevet utroligt populære over de seneste år, og det er der god grund til, da de kan give ansigtsmassage og øge blodcirkulationen.


Som et alternativt til en face roller, kan du vælge en blød, flad, rund sten på stranden.


Gua sha virker på den måde, at du først åbner op for lymfepunkterne omkring kravebenet, hvorefter arbejder du dig længere opad. 


Afslut med at køre nedad halsen, så lymfedrænagen bevæger sig mod lymfeknuderne og udrenser systemet.


Serum, olier og cremer

Hudpleje er meget populært hos både yngre og ældre. Men vidste du, at du faktisk gennem hudplejen kan hjælpe dit lymfesystem på vej? 


Med den rette aktive serum, kan du stimulere blodcirkulationen og næringsstoffer. 


Masser dem gerne ind i huden, eller brug en gua sha til opgaven for at få den optimale effekt. 


En sund og balanceret kost

lymfedrænage - kost

Noget af det bedste du kan gøre for at få et bedre fungerende lymfesystem, er at have fokus på din kost. 


Din kost har stor indflydelse på din krops overordnede sundhed og derfor kan det afhjælpe utroligt mange problemer, som du måske oplever i forbindelse med et dårligt fungerende lymfesystem.


Et godt sted at starte er at spise mere frugt og grønt. 


Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne og børn over 10 år spiser 600 gram frugt og grønt, mens børn fra 4-10 år bør spise 300-500 gram frugt og grønt. 


Mindst halvdelen skal være grønsager, gerne de grove typer som kål, rodfrugter og bønner.


Få masser af motion

Motion er et andet vigtigt aspekt, hvis du gerne vil have et sundt lymfesystem. Det kan faktisk hjælpe en hel del, men husk at få restitueret efter hver træning. 


Under motion vil du have en højere puls, hvilket øge din blodgennemstrømning. Dette vil hjælpe med at fjerne affaldsstoffer og ophobet væske.


Hvor ofte bør du få en lymfedrænage?

Der er forskel på, hvor ofte du bør få en lymfedrænagebehandling. Det afhænger nemlig af dine specifikke udfordringer.


For mange vil det være gavnligt at få en lymfedræning ca. hver 4. uge, mens det for andre vil være for ofte til, at det kan hænge sammen med din økonomi. 


Du kan også vælge kun at få udført en behandling af øverste halvdel af kroppen eller nederste halvdel af kroppen.


Som nævnt, findes metoder, som du selv kan tage i brug for at afhjælpe nogle af dine symptomer. De vil dog aldrig være ligeså effektivt, som en professionelt udført behandling. 


Skal lymfedrænagen afhjælpe et konkret problem, kan det være nødvendig at få den udført oftere.

Dette kan være nogle af de udfordringer vi har berørt tidligere, såsom gigt, væskeophobninger, migræne etc.


Her bør du snakke med din behandler om, hvor ofte de anbefaler, at du søger behandling.

PRØV LYMFEDRÆNAGE STØVLER GRATIS

Nu kan du prøve lymfedrænage støvler i 10 dage og mærke hvordan de hjælper dig med hævede ben mm.

 

Kilder: Note 1: (https://www.medicalnewstoday.com/articles/324518#how-to-perform)Også i Velvære og kompression. Sådan kan kompression kan hjælpe dig

Kompressionsterapi - Sådan kan det hjælpe dig i hverdagen?
Kompressionsterapi - Sådan kan det hjælpe dig i hverdagen?

Læs mere
Hævede ben - sådan kan kompressionsstøvler hjælpe dig
Hævede ben - sådan kan kompressionsstøvler hjælpe dig

Læs mere
Lymfeødem. Stor guide: hvad er det og hvad kan du gøre?
Lymfeødem. Stor guide: hvad er det og hvad kan du gøre?

Læs mere