Ekstrem- løber – cykelrytter – sejt menneske Zenia Rasmussen

Ekstrem- løber – cykelrytter – sejt menneske Zenia Rasmussen

Stine Rex om restitution og træning Læsning Ekstrem- løber – cykelrytter – sejt menneske Zenia Rasmussen 3 minutter Næste Line om at være smertepatient og brugen af recovery boots

Ekstrem- løber – cykelrytter – sejt menneske Zenia Rasmussen: Blot få måneder efter Zenia Rasmussen fødte sin datter, blev hun ramt af et voldsomt sclerose attakck, som stort set lammede hele hendes krop, samtidig med at hun mistede sin tale og følesans. En voldsom tragedie for den unge mor var indtruffet, men Zenia nægtede at hendes tilværelse skulle forme sig sådan. Hun startede med at træne sin delvist lammede krop, og de første skridt med en babyjogger blev taget få uger efter ’angrebet’.

 

sclerose og recovery boots

”Jeg opdagede, at der var konkurrencer i babyjogger-løb, løb er så meget sagt, det var mest hurtig gang, men jeg meldte mig til alle de løb, jeg kunne finde, og trænede hver dag med gåture. Det blev til 500 km om måneden med babyjoggeren, og effekten var til at mærke. Næste skridt blev, at jeg ville løbe, så jeg stillede babyjoggeren væk, og kun syv måneder efter mit attack, så løb jeg halvmaraton i København,” fortæller Zenia Rasmussen.

 

Løbeturene blev vildere og længere og de mange kilometer på vejene holdt hendes sygdom i skak, så derfor blev motionen som et drug for hende.

 

”Motion er helbredende for mig. Jeg oplevede, at når jeg havde løbet 21 km, så kunne jeg mærke forandringer i min krop, f.eks. kunne jeg tale tydeligt. Det er også på det her tidspunkt, at jeg får et par recoveryboots i fødselsdagsgave. Jeg dyrkede så meget sport, at det var nødvendigt at restituere ordentligt,” påpeger Zenia.

 

Hun fortæller, at støvlerne har en voldsom positiv effekt på hendes muskler, da sclerosen gør, at hendes muskler strammer op, hvis hun er inaktiv.

 

sclerose og kompressionsstøvler
”Jeg ved godt, at man ikke må sige, at støvlerne har en helbredende effekt på min scelrose, da der ikke er videnskabelig evidens for det. Men jeg har på egen krop oplevet, hvordan støvlerne hjælper mig, og de har en meget positiv effekt på mig. Når jeg har brugt dem, så giver det mig overskud, og inden f.eks. et maratonløb, så lå jeg med støvlerne på. Jeg bruger dem også, hvis jeg ikke har dyrket motion, og jeg kan mærke at mine muskler begynder at stramme til, så tager det lige toppen af det,” fortæller Zenia.

 

Lige for tiden er det ikke maratonløb men cykelløb, som Zenia bruger sin tid på. Hendes ene hofte er nemlig skadet, så hun skal gennem en større operation til efteråret, hvilket betyder, at hun ikke kan løbe.

 

Hun er dybt involveret i projektet ’Cykelnerven’, som samler penge ind til Scelrose forskning, og til sommer deltager hun sammen med 250 andre cykelryttere i Cykelnervens tur til Frankrig, hvor de skal cykle de mest legendariske Tour-stigninger på fire vilde etaper.

 

”Det betyder ekstremt meget for mig at kunne være med til at samle penge ind til forskningen i den her rædselsfulde sygdom, og når vi så samtidig kan kombinere det med masser af sport, så er det perfekt for mig. Jeg håber, at jeg med min historie kan inspirere mange andre til at deltage i kampen for at opnå en verden uden sclerose og inspirere andre sclerose-ramte til at træne,” understreger Zenia.