Fibersprængninger i Sport: Smerte, Genoptræning og Forebyggelse

Fibersprængninger i Sport: Smerte, Genoptræning og Forebyggelse

Sportsskader af lægmusklen - tips til hvad du kan gøre Læsning Fibersprængninger i Sport: Smerte, Genoptræning og Forebyggelse 9 minutter

Uanset om du dyrker sport eller motion på eliteplan eller i din fritid, kommer du ikke udenom at kunne få en sportsskade. Sportsskader kan enten opstå akut eller blive forværret med tiden, når du overanstrenger dine muskler og krop.

En af de typiske sportsskader, der ofte ses, er blandt andet en fibersprængning. Her ser vi, at de fleste får en fibersprængning i bagsiden af låret. Når det er sagt, så kan en fibersprængning opstå i alle kroppens muskler. Dog er chancen større for at få en fibersprængning i hasemusklerne, lægmusklen og lårmusklen, da det er en muskel sammensat af to led.

I dette blogindlæg har vi fokus på fibersprængninger. Vi dykker ned i, hvad en fibersprængning helt specifikt er, hvordan sådan en skade pludseligt opstår, samt kigger vi på, hvilke sportsgrene der mest er præget af fibersprængninger. Til sidst ser vi også på, hvad du kan gøre for at behandle en fibersprængning, samt hvor længe du skal forvente at være skadet.

Hvis du ønsker at blive klogere på sportsskader generelt, kan du med fordel læse om de forskellige sportsskader her.

 

 

Hvad er en fibersprængning? 

Kort fortalt så er en fibersprængning egentlig en fiber, som sprænges i musklen. Det er typisk en sportsskade som sker pludseligt. Du er ikke i tvivl om, det du lige har oplevet, er en fibersprængning, da du med øjeblikkelig virkning vil stoppe den aktivitet, som du er i gang med - mest fordi smerten er så stor, at det kan være svært at fortsætte. Det kan beskrives som en elastik i musklen som sprænger. Det sker enten, hvis du er i bevægelser eller er i færd med eksplosive bevægelser. 

En fibersprængning hører til under kategorien akutte sportsskader. Det vil sige, at det ikke er noget, som du vil kunne mærke er på vej, da det sker meget pludseligt, mens du er aktiv. Det der sker ved en fibersprængning er, at der opstår en blødning i det væv som er blevet beskadiget. Herefter vil blodet sive ud i omkring vævet. Det kan du se ved, at du enten bliver hævet eller for en misfarvning i det område, hvor du har fået en fibersprængning. 

Hvorfor opstår en fibersprængning?

Der er desværre ikke et entydigt svar på, hvorfor du får en fibersprængning. Der kan være flere årsager til, at du har fået en fibersprængning. Typisk sker det, hvis du løber meget eller dyrker meget motion, hvor du presser dine muskler. Derfor afhænger det også af, hvor intenst du træner, og hvor god du er til give dine muskler mulighed for at restituere. Hvis du motionerer eller træner meget, er der naturligvis også en større risiko for, at du får en fibersprængning. 


Hvis du derimod ikke træner så ofte eller bare ikke er i form, kan der også være stor risiko for at du får en fibersprængning. Det skyldes, at når musklen bliver træt og udmattet, så øger du risikoen for sportsskader generelt, og det gælder i stor grad også fibersprængninger.

Sådan forebygger du en fibersprængning

En fibersprængning er ikke til at undgå 100 %. Du kan dog gøre nogle tiltag for at forebygge, en fibersprængning. Hvis dine muskler er trætte eller udmattede efter et hårdt træningspas, så er det vigtigt at give musklen ro og mulighed for at restituere. Den rette restitution er derfor afgørende for at holde dig skadefri. Hvis du træner ofte og har en travl hverdag, kan du vælge at give dine muskler den bedste mulighed for at restituere gennem disse smarte Recovery Boots


For at forebygge en fibersprængning eller generelt sportsskader, er det en god idé at varme musklerne op, inden du starter din træning eller aktivitet. Dermed udsætter du ikke musklen for pludselig belastning med det samme. 


Du kan med fordel overveje en massagepistol, hvis du ønsker en smart og effektiv løsning til at forebygge skader med. En massagepistol kan du bruge før og efter et træningspas. Det er med til at stimulere, massere og varme musklen op. Det er også med til at løsne op i spændinger og den stivhed der danner sig i musklen, når den er overspændt. En massagepistol kan du læse mere om her.

Hvilke sportsgrene giver oftest fibersprængninger? 

Generelt opstår en fibersprængning kun under fysisk aktivitet. Derfor er du udsat for at få en fibersprængning i langt de fleste sportsgrene. Typisk sker det, når du enten løber eller under eksplosive bevægelser. Derfor ser du at sportsgrene som fodbold, tennis, padel tennis, badminton, håndbold, gymnastik og løb er udsat for at få en fibersprængning. 


Der er i dag mange der løber enten i deres fritid eller til konkurrencer. Løb er naturligvis sundt og godt for kroppen, da du holder dig i form og får aktiveret kroppens muskler og led. Når du løber meget, er det også med til at udmatte både lægmusklerne og lårmusklerne. Derfor er risikoen for, at du får en fibersprængning stor, når du løber meget.  

Hvor lang tid tager det at komme sig over en fibersprængning?

Har du enten erhvervet dig en fibersprængning, eller er du nysgerrig på at vide, hvor længe det vil tage dig at komme over din fibersprængning? Der er desværre ikke et entydigt svar på, hvor længe en fibersprængning helt nøjagtig vil tage. Det afhænger meget af, hvad tilstand din krop og muskler generelt er i, samt i hvor slem en grad fibersprængningen er. Du kan enten få en mild, mellem eller hård fibersprængning, som sætter sig i musklen på forskellige måder. 


Hvis du får en fibersprængning, er det vigtigt, at du lytter til din krop, og ikke starter på at træne igen før skaden er helet helt. Du kan risikere, at det kan forværre skaden, så du får en ny fibersprængning som varer længere tid, før den er helet igen. 


Du kan som tommelfingerregel forvente at en fibersprængning kan tage alt mellem 1-2 måneder før musklen er helet og klar igen. Det afhænger naturligvis af tilstanden på musklen, samt hvor god du er til at give den ro og hvile. Dermed har musklen de bedste forudsætninger for at hele, udrense affaldsstoffer samt fylde energidepoterne op med igen.

Hvad kan jeg gøre hvis jeg får en fibersprængning?

Hvis du har fået en fibersprængning, så kan du være helt rolig. Det er en ufarlig skade, som kroppen er i stand til at hele af sig selv. For at gøre helingsprocessen hurtigere og bedre, er der en række ting som du kan gøre. Det vigtigste er naturligvis at give musklen ro og hvile, så den ikke blive belastet. Det gælder særligt de første par dage efter skaden. Det kan du gøre ved at lægge is på musklen eller tage noget smertestillende medicin for at tage det værste. Hvis du lægger is på, bør du have et håndklæde eller viskestykke omkring for at undgå frostskader. Du bør også maksimalt have is på i 20 minutter ad gangen. Herefter skal der gå minimum 30-40 minutter før du må have is på igen. 

Herefter er det en god ide at give fibersprængningen noget støtte og kompression. På denne måde undgår du at belaste den beskadigede muskel for meget i din hverdag. Det giver musklen naturligvis de bedste forudsætninger for at hele, så du igen kan komme til at dyrke sport eller motion, som du ønsker.


Hvis du har erhvervet dig en kraftig fibersprængning, kan der være behov for at kontakte en læge. Hvis fibersprængningen har været så kraftig, at din muskel er blevet revet helt over, så er det en operation der er nødvendig. Det vil være en omfattende skade, som kræver et professionelt genoptræningsforløb, før du kan komme til at motionere igen. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt musklen er revet over, eller du har store smerter, kan du altid tage kontakt til din læge. 

Må jeg træne med en fibersprængning?

For mange der dyrker sport og motion til hverdag, kan det være udfordrende at være skadet. Det kribler sikkert i en om at komme i gang med at træne, løbe eller dyrke sin sport så hurtigt som muligt igen. Når det kommer til en fibersprængning, er det afgørende, at du ikke starter for tidligt med at motionerer eller være aktiv. 


Hvis ikke din muskel er helet ordentligt eller helt klar igen, kan du risikere at skulle starte forfra med hele genoptræningen. Derfor er det bedre at give det længere tid, end du normalt ville gøre. På denne måde kan du komme ordentlig i gang med at løbe eller dyrke den sport, som du nyder, uden at skulle frygte at være ude med den samme skade kort tid efter igen. Det korte svar på, om du bør træne med en fibersprængning er derfor nej. 


Du bør for alt i verden helst undgå så meget belastning som muligt i den muskel som blevet beskadiget. Her er det bedre at se på, hvad du kan gøre for at restituere bedst muligt for at få musklen til at hele. Det er blandt andet her førnævnte Recovery Boots kommer ind i billedet.