Sportsskade af akillessenen - sådan bliver du klar igen

Sportsskade af akillessenen - sådan bliver du klar igen

Sportsskader i akillessenen er noget, som de fleste løbere kender til. Det er dog ikke ensbetydende med, at du ikke kan komme til at løbe igen. I dette indlæg kan du blive klogere på sportsskader i akillessenen, samt hvad du kan gøre for at behandle og forebygge det.

 

Hvad er akillessenen?

Akillessenen er den stærkeste og tykkeste sene, som vi har i kroppen. Senen har til funktionen at hjælpe lægmusklerne, så du kan strække foden og har mulighed for at bøje knæet. Det er derfor også en vigtig sene. Akillessenen er en elastisk streng, som sidder lige omkring hælen. Hvis du mærker efter, vil du tydeligt kunne mærke og se senen over hælen. 

 

Hvilke sportsgrene giver oftest akillesseneskader?

En af de primære årsager til at du får sportsskader i akillessene skyldes en overbelastning. Det kan enten være, at du har trænet for hårdt i en periode, eller glemmer at få restitueret optimalt mellem dine træningspas. 

 

I sportsgrene som f.eks. fodbold, basket, håndbold og volleyball, hvor du skal være ret eksplosiv i dine bevægelser, er akillessenen utrolig udsat. Her betyder afsæt, hårde stop og hop utrolig meget i enhver duel, hvorfor akillessenen har en afgørende funktionen. 


Når det er sagt, er det naturligvis vigtigt at påpege, at hvis den sportsgren som du dyrker, ikke står ovenfor, er det ikke ensbetydende med, at den ikke kan give sportsskader i akillessenen. Stort set alle sportsgrene, hvor du bruger fødderne og knæet i hurtige bevægelser er udsatte. Det kan f.eks. også være tennis og gymnastik. Særligt er løbere mærket af sportsskader i akillessenen, da man konstant er i bevægelser og presser kroppen til sit yderste. Det er uanset om du løber et maraton eller sprinter intervaller (kilde 1). 

 

 

Hvad er symptomerne på betændelse i akillessenen?

Betændelse i akillessene er en af de hyppigste sportsskader i akillessenen. Du vil i starten måske opleve det som, at du kan være øm om morgenen efter et hårdt træningspas dagen forinden. Smerten og ømheden vil være placeret lige omkring og over hælknoglen. Her er det vigtigt at holde øje med, om det er en smerte eller ømhed, som udvikler sig til at være i længere og længere tid med tiden.  Hvis du fortsætter med at træne og motionere ofte, så vil det udvikle sig til, at du får konstant ondt over hælen, når du er i bevægelse. Det vil også kunne give smerter, selv når du hviler. Det er et tydeligt tegn på, at du har akillessenebetændelse. 


Hvis du oplever en ømhed eller stivhed i akillessenen, er det vigtigt at reagere på det med det samme. Hvis det først udvikler sig, kan det tage længere tid for dig at komme af med betændelsen, og det vil dermed være umuligt for dig at være aktiv indtil da. Akillessene heler nemlig langsomt og dårligt, hvorfor det er en fordel at give den ro og hvile (kilde 2).

 

Kan is bruges på en akillesseneskade? 

Is på akillesenen

Hvis du oplever, at du er øm eller stiv omkring akillessenen, så er det en god ide at lægge is på. Det kan du enten gøre lige efter dit træningspas eller dagen efter, hvor du mærker ømheden. Det er klart, at det på den lange bane ikke er holdbart, at du udelukkende bruger is, da det også kræver at du skærer ned på træningsmængden for at reducerer belastningen. Det vil i sidste ende også være svært at skulle løbe med is om foden, for at undgå smerte og ømhed. 


Men når det er sagt, så er is utrolig effektivt, hvis du oplever smerter i akillessenen. For at undgå at det rammer huden, anbefaler vi, at du lægger et viskestykke eller et håndklæde omkring isposen.

 

Tips til behandling af sportsskader i akillessenen

Her kommer vi med et par tips til, hvordan du kan behandle sportsskader i akillessenen. 

 

Skær ned på træningspas

Hvis du allerede nu oplever smerter og ømhed omkring akillessene efter et træningspas, er det vigtigt, at du allerede nu planlægger at træne mindre i en periode. Her er det vigtigt, at du lytter til kroppens signaler, så det ikke udvikler sig til noget større eller som en kronisk akillessenebetændelse.

  

Vælg den bedste restitution

Akillesenen og recovery boots

Når du mærker denne ømhed, så er det et tegn på, at din akillessene er overbelastet. Derfor er restitution noget af det vigtigste. Det betyder ikke, at du skal stoppe med at spille fodbold, håndbold eller at løbe. Du skal dog skåne din akillessene fra den højintensive træning, hvor belastningen er størst. Hvis du f.eks. løber eller cykler, så bør du holde dig fra sprint og bakker i en periode.  


Hvis du ønsker den bedste og mest effektiv metode til at behandle en sportsskade i akillessene, så kan du med fordel vælge aktiv restitution. Det vil sige, at du skaber en sund blodgennemstrømning i kroppen, så akillessenen får en bedre blodforsyning. Det kan du få ved at gå en tur eller anvende Recovery Boots. Flere af de professionelle håndboldspillere på herrelandsholdet anvender Recovery Boots. 

 

Giv støtte til hælen 

Når du først døjer med smerter i akillessenen, så er det vigtigt at sørge for at give den ro. Det kan du blandt andet gøre ved at købe et indlæg i skoen, så du fjerner noget af den belastning, der normalt vil være på hælen. Her er det også en fordel, at du ikke går barfodet derhjemme, men bruger et par sko med indlæg i (kilde 3). 

 

Kontakt en læge ved overrivning af akillessenen

Hvis du oplever voldsomme smerter i akillessenen eller hører et højt smæld, er der ikke tale om en betændelse, men en decideret overrivning af akillessenen. Hvis det er tilfældet, skal du opsøge lægehjælp med det samme. 

 

Hvor lang tid varer en sportsskade i akillessenen?

Når du først har erhvervet dig en overbelastning i akillessenen, som f.eks. en akillessenebetændelse - så er svært at sige, hvor længe du er skadet. Det afhænger i høj grad af, hvor længe du har trænet mens du har haft akillessenebetændelse, og hvor hårdt belastet akillessenen er. 


For at komme bedst og hurtigst muligt gennem din sportsskade i akillessenen, anbefaler vi, at du investerer i et par Recovery Boots. Det kan du kombinere med udstrækningsøvelser, som også giver et forbedret blod flow.

Kilde 1: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/knogler-muskler-og-led/sygdomme/laeg-ankel-fod/akillesseneruptur/

Kilde 2: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/knogler-muskler-og-led/sygdomme/laeg-ankel-fod/akillessenebetaendelse/

Kilde 3: https://www.klinik.dk/omhed-i-achillessenen/